JODYNA
Opis
3% roztwór spirytusowy jodu w jodku potasu
preparat do diagnostyki mikrobiologicznej, odczynnik chemiczny
Skład:
jod, jodek potasu, woda, substancje pomocnicze.
Zastosowanie:
1. Barwienie mikrobiologiczne metodą Grama technika:
I. Barwienie podstawowe roztworem Pyoctaniny (fioletu krystalicznego). Wszystkie bakterie zostają wybarwione na fioletowo pod wpływem tego barwnika zasadowego.
II. Utrwalenie Jodyną (roztwór spirytusowy jodu w jodku potasu). Jodyna w połączeniu z fioletem krystalicznym tworzy w komórkach kompleksy krystaliczne fiolet-jodyna.
III. Odbarwienie (alkohol etylowy lub mieszanina alkohol etylowy-aceton). Pierwotne barwienie fioletem krystalicznym zostaje wymyte u niektórych bakterii, inne pozostają zabarwione.
IV. Dobarwienie barwnikiem kontrastowym (fuksyna karbolowa, safranina). Ten barwnik zasadowy powoduje ponowne wybarwienie na czerwono (safranina) lub na różowo (fuksyna) bakterii pozbawionych koloru podczas odbarwiania.
2. Wykrywanie zafałszowań miodu skrobią i syropem ziemniaczanym:
Wykrywanie obecności skrobi w miodzie. Około 5 g miodu rozcieńcza się podwójną ilością wody i ogrzewa aż do wrzenia. Następnie do ostudzonego już roztworu dodaje się 2-3 krople Jodyny (roztworu spirytusowego jodu w jodku potasu) i silnie wstrząsa. Jeżeli roztwór zabarwi się na niebiesko, jest to dowód zafałszowania miodu skrobią. Przy ogrzewaniu zabarwienie zanika, należy więc zwrócić uwagę, aby roztwór był dostatecznie wystudzony.
3. Usuwanie i zmniejszanie widocznych zarysowań na drewnianych powierzchniach:
Powierzchnie zarysowane należy zamalować mieszaniną octu i jodyny (do mebli jasnych użyj więcej octu, do ciemnych – więcej jodyny).
UWAGA:
Preparat nie posiada dopuszczeń do stosowania u istot żywych.
PRODUKT NA ZAMÓWIENIE